Kosten koper is een term die je vast al eens voorbij hebt zien/horen komen, zeker als je actief op zoek bent naar een koopwoning. Maar wat wordt er nu precies bedoelt met ‘kosten koper’? En zijn deze kosten verplicht of optioneel?
Kosten koper
Met kosten koper wordt (juridisch gezien) de noodzakelijke kosten om de onroerende zaak (de woning) op naam te krijgen bedoelt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de vaste kosten koper en de aanvullende kosten koper. Denk bij de vaste kosten koper aan de kosten voor de notariële leveringsakte en de overdrachtsbelasting en bij overige kosten, bijvoorbeeld de kosten voor een aankoopmakelaar, aan de aanvullende kosten koper.
De notariële leveringsakte
Heb je een woning gekocht? Dan zul je ook een bezoek aan de notaris moeten brengen. De notaris stelt namelijk de zogenoemde leveringsakte op en zorgt er daarnaast voor dat de woning op jouw naam wordt gezet bij het Kadaster. Kijk voordat je een afspraak bij de notaris maakt eerst goed naar de tarieven. Notariskantoren hanteren niet allemaal dezelfde prijs, dus dit zijn kosten waar je nog een beetje op zou kunnen besparen door je goed te oriënteren.
Overdrachtsbelasting
Bij de koop van een bestaande woning (dus geen nieuwbouw) komt altijd de zogenoemde overdrachtsbelasting kijken. Dit is een vast percentage van 2% van de aankoopprijs. Je betaalt alleen belasting over de woning (onroerend goed), niet over zaken als eventueel achterblijvende meubelstukken of een zonnescherm (roerende zaken).
Aanvullende kosten koper
Sommige kosten zijn juridisch gezien niet noodzakelijk bij het kopen van een woning, deze kosten noemen we daarom de ‘aanvullende kosten koper’. Zoals eerder benoemd, zijn dit bijvoorbeeld kosten voor het inschakelen van een aankoopmakelaar, maar het kunnen ook kosten voor het laten uitvoeren van een taxatie of bouwkundige keuring zijn. Ondanks dat deze zaken niet onder de vaste kosten koper vallen, zijn ze vanzelfsprekend wel erg belangrijk! Je wil tenslotte niet achteraf ontdekken dat er bijvoorbeeld iets niet goed is met het houtwerk van de woning.
Ook het inschakelen van een aankoopmakelaar is geen overbodige luxe. Aan het kopen van jouw droomhuis gaat namelijk nog een heel traject vooraf. Daarnaast helpt een aankoopmakelaar jou tijdens het onderhandelen over de koopprijs van de woning en weet hij/zij alles over wettelijke regels en bepalingen, zaken als ruimtelijke ordening en voorwaarden. Daarom is een aankoopmakelaar een verstandige investering.
Van Dorsten makelaars is er voor jou!
Heb je vragen over het aan- of verkopen van een woning, of andere woon-gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact met ons op!