Kan ik het voorlopig koopcontract ontbinden?

Een woning kopen is wel even iets anders dan een pakje boter halen bij de supermarkt. Juist daarom is het van belang dat je zeker weet dat je de woning kunt betalen en dat je 100% achter de koop staat. Maar wat nou als ineens blijkt dat dit niet het geval is? Dat je de hypotheek toch niet rond krijgt, of de woning toch te duur vindt. Kun je de onderhandelingen dan nog afbreken? En wat nou als je zelfs het voorlopig koopcontract al in handen hebt? In deze blog vertellen we je graag meer over het afzien van de koop en de (on)mogelijkheden betreft het ontbinden van het voorlopig koopcontract.

Wanneer ben je een koper?

Op het moment dat je enthousiast bent over een woning en je een bod hebt uitgebracht, ben je nog niet meteen een koper. Op het moment dat je nog in onderhandeling bent, kun je op ieder gewenst moment aangeven niet verder te willen onderhandelen en van de eventuele koop af te zien. Hier zijn geen consequenties aan verbonden. Pas op het moment dat je met de verkoper tot een overeenkomst bent gekomen betreft de koopprijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden, eventuele garanties én je het (voorlopig) koopcontract hebt getekend, ben je officieel koper en kun je niet zomaar meer van de koop afzien.

Is het voorlopig koopcontract wel zo ‘voorlopig’?

Eigenlijk is de term ‘voorlopig koopcontract’ niet helemaal juist. Het is namelijk gewoon een officieel koopcontract en niet een soort proefversie. De term is in het leven geroepen omdat de woningoverdracht bij de notaris meestal pas later plaatsvindt dan het ondertekenen van het koopcontract.

Voorlopig koopcontract ontbinden, bedenktijd

Op het moment dat het ‘voorlopig’ koopcontract is getekend, heb je wettelijk gezien 3 dagen bedenktijd vanaf het moment dat de handtekening is gezet. Als de bedenktijd afloopt op een weekend- of een feestdag, dan wordt de bedenktijd automatisch verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Minimaal 2 dagen van de bedenktijd moeten vallen op een dag die geen weekenddag of feestdag is.

Wil je binnen de bedenktijd toch van de koop afzien, dan kun je dit het best schriftelijk laten weten. Het is je eigen verantwoordelijkheid dat de brief binnen de bedenktijd door de verkopend makelaar wordt ontvangen, anders ben je officieel te laat. Daarom is het slim om de brief per aangetekende post te versturen en daarnaast ook melding te maken per e-mail met een ontvangstbevestiging.

Voorlopig koopcontract ontbinden, ontbindende voorwaarden

Het is in verschillende gevallen verstandig om ontbindende voorwaarden in het koopcontract op te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je nog niet zeker weet of je de benodigde hypotheek kunt krijgen of wat de bouwkundige staat van de woning is. Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat jij in bepaalde situaties tóch nog van de koop af kunt zien, ook na de wettelijke bedenktijd.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:

  • Voorbehoud van financiering
  • Voorbehoud bouwkundige keuring
  • Voorbehoud verkoop eigen woning

Als je geen ontbindende voorwaarden in het (voorlopig) koopcontract op hebt laten nemen, dan loop je risico op een boete wanneer de verkoop niet door kan gaan. Stel dat je de woning toch niet kunt betalen, dan kan de verkoper het koopcontract ontbinden en moet jij in de meeste gevallen een boete van 10% van de koopprijs betalen. Het is daarom erg belangrijk om tijdig financieel onderzoek te laten doen. Onze collega's van Van Dorsten Hypotheekadviseurs gaan graag vrijblijvend met je in gesprek.

Van Dorsten makelaars is er voor jou!

Heb je vragen over het kopen/verkopen van een woning of andere woon-gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op

Heb je vragen of wil je meer weten over onze diensten? Laat een bericht achter en wij nemen contact met je op.

* is verplicht