Koopwoning en een echtscheiding, waar moet je rekening mee houden?

Helaas gaat het huwelijk niet altijd over rozen en in sommige gevallen kan dit leiden tot een echtscheiding. Een echtscheiding is al vervelend en emotioneel genoeg en dan komt er ook nog aardig wat papierwerk bij kijken. Ontbinding van je huwelijk heeft meestal ook effect op je aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast kan er, bij verkoop van de woning, ook sprake zijn van een restschuld. Hoe ga je hiermee om?

Samen of apart aangifte doen? 

Als je getrouwd bent, ben je automatisch fiscaal partner met je echtgenoot/echtgenote. Dit verandert natuurlijk wanneer je gescheiden bent. Toch mag je in het jaar waarin je gaat scheiden nog wel samen, als fiscale partners, aangifte doen. Je dient dan onderling te beslissen wie welk deel van het saldo van de hypotheekrente en het eigenwoningforfait aangeeft. 

Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over het doen van de aangifte inkomstenbelasting. 

Hypotheekrente en eigenwoningforfait 

Voor de hypotheekrenteaftrek geldt dat je jouw deel van de hypotheekrente mag aftrekken. Is jouw aandeel in de hypotheek 50%? Dan mag je 50% van de rente aftrekken. Is jouw aandeel bijvoorbeeld 30%, dan mag je 30% aftrekken enzovoorts. 

Voor het eigenwoningforfait geldt nagenoeg dezelfde regel als voor de hypotheekrenteaftrek. Op je aangifte inkomstenbelasting dien je het eigenwoningforfait aan te geven voor het deel dat je eigenaar bent van de woning. Ben jij voor 50% eigenaar? Dan geef jij dat deel aan en je ex-partner de overige 50%. 

Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de spelregels voor de hypotheekrenteaftrek en het aangeven van het eigenwoningforfait. 

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij restschuld

Als jullie beiden voor de lening hebben getekend en de woning op naam van jullie allebei staat, dan lijkt het logisch dat een eventuele restschuld ook netjes door tweeën wordt gedeeld. Toch werkt het in de praktijk niet altijd zo. Op het moment van tekenen, wordt er getekend voor hoofdelijke aansprakelijkheid van jullie allebei. Dat houdt in dat je allebei door de hypotheekverstrekker aansprakelijk gesteld kunt worden voor de hele schuld. Stel dat jouw ex niet de financiële middelen heeft om zijn/haar helft van de restschuld te kunnen betalen, dan heb je kans dat de hypotheekverstrekker voor het hele bedrag bij jou aan de bel trekt. Dat voelt heel oneerlijk, maar is voor de hypotheekverstrekker een zakelijke zekerheid. Op het moment dat dit soort situaties zich voordoen, heeft de hypotheekverstrekker - wanneer getekend is voor hoofdelijke aansprakelijkheid - meer zekerheid dat de restschuld ook daadwerkelijk wordt betaald.

Heb jij níet mee getekend voor de hypotheek? Dan liggen de zaken anders. Bij een samenlevingscontract is bijvoorbeeld alleen de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. 

Als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan kunnen enkel huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden tot gevolg hebben dat de hoofdelijke aansprakelijkheid anders is verdeeld. In deze voorwaarden staan dan de aangepaste financiële voorwaarden beschreven. Zorg dat jij je altijd goed bewust bent van wáár je voor tekent als je een hypotheek afsluit. We gaan natuurlijk allemaal voor een ‘happily ever after’, maar soms loopt het leven nu eenmaal anders dan gedacht. 

Van Dorsten makelaars is er voor jou!

Heb je vragen over het verkopen van een woning wegens een echtscheiding, of andere woon-gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact met ons op! 

Neem contact op

Heb je vragen of wil je meer weten over onze diensten? Laat een bericht achter en wij nemen contact met je op.

* is verplicht