Iets wat veel kopers zich afvragen, is of je nog mag bieden op een woning die reeds onder optie is. In deze blog geven we hier uitgebreid antwoord op en leggen we tevens het verschil tussen ‘onder optie’ en ‘onder bod’ uit. Want ook al lijken deze termen redelijk op elkaar, ze zijn niet hetzelfde!
Woning onder optie
Als een woning de status ‘onder optie’ heeft, dan wil dit zeggen dat er serieuze interesse is vanuit een potentiële koper, maar dat er nog geen mondeling akkoord is bereikt tussen koper en verkoper. Als koper laat je de verkoper weten geïnteresseerd te zijn in de woning, om vervolgens uit te zoeken of je de woning ook daadwerkelijk wil hebben. Zodra de woning onder optie staat heb je de exclusieve rechten om te onderhandelen met de verkoper. Het is de makelaar van de verkopende partij dan ook niet toegestaan om de woning aan een andere koper te verkopen. Houd er wel rekening mee dat de status ‘onder optie’ meestal enkele dagen geldig is.
De verkoper beslist of hij/zij de woning ‘onder optie’ wil zetten of niet. Aangezien dit het verkoopproces mogelijk kan vertragen, is namelijk niet iedere verkoper bereid om hiermee in te stemmen.
Woning onder bod
Op Funda zie je het vaak genoeg voorbijkomen, een te koop staande woning waar ‘onder bod’ bij vermeld staat. Wanneer een woning ‘onder bod’ is, dan geeft dit aan dat er een serieuze gegadigde voor deze woning is en dat hij/zij een bod op de woning heeft uitgebracht en een tegenbod van de verkoper heeft gehad. De koper en de verkoper zijn dus met elkaar in onderhandeling over de verkoopprijs van de woning. Maar, dat er onderhandelingen lopen wil nog niet zeggen dat de woning al daadwerkelijk verkocht is. In dit stadium kunnen ook andere gegadigden een bod uitbrengen op de woning.
Mag je bieden op een woning onder optie?
Het antwoord op deze vraag is, misschien tegen de verwachting in, ja! Ook op een woning die onder optie is, mag jij een bod uitbrengen als je serieus geïnteresseerd bent in de woning. Er is tenslotte nog geen officiële overeenkomst bereikt. Met andere woorden, jij maakt eventueel nog kans op de woning als de verkoper en de koper (die de woning onder optie heeft) niet tot overeenstemming kunnen komen. Wel moet de verkopende partij eerst alle onderhandelingen afronden met de partij die de woning onder optie heeft, voordat de verkoper in kan gaan op jouw bod.
Hoe zit het met een optie op een nieuwbouwwoning?
Voor een optie op nieuwbouwwoningen liggen de regels iets anders. Daarvoor geldt dat de koper die een optie op de woning heeft ook het eerste recht heeft om tot kopen over te gaan. Wanneer er meerdere gegadigden zijn, dan wordt er geloot of toegewezen door de projectontwikkelaar. Ben jij (een van) de gelukkige(n) die een optie krijgt, dan mag je als eerste bepalen of je uiteindelijk tot koop wilt overgaan. Je hebt in deze fase nog alle vrijheid ervan af te zien.
Van Dorsten makelaars is er voor jou!
Heb je vragen over het bieden op een woning, of andere woon-gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact met ons op!