Betonrot, een serieus probleem

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat beton niet kan rotten, maar niets is minder waar! Betonrot bestaat wel degelijk en kan een gevaar zijn voor de veiligheid op het moment dat de constructie van je woning langzaam afbrokkelt. In deze blog gaan wij daarom verder in op wat betonrot precies is en wat je het best kunt doen wanneer je ermee te maken hebt.

Hoe ontstaat betonrot?

Betonrot wordt veroorzaakt door corrosie van de staalconstructie in het beton. Door roestvorming op dit staal zet het beton uit. Hierdoor ontstaat lucht in het beton, wat ruimte geeft aan vocht. Vocht zorgt ervoor dat het beton poreus en kwetsbaar wordt, wat op termijn resulteert in afbrokkelend beton. Feitelijk is het dus niet het beton zelf dat rot, maar de corrosie op het staal. Toch noemen we dit fenomeen betonrot.

Is betonrot veelvoorkomend?

Woon jij in een (relatief) jonge woning? Dan heb je geluk. Betonrot komt namelijk vooral voor in oudere huizen, denk aan woningen die tussen 1950 en 1975 zijn gebouwd. Destijds werkten veel bouwbedrijven namelijk met een bepaalde stof, calciumchloride. Deze stof werd door het beton gemengd om het beton sneller te laten uitharden. Op die manier konden bouwbedrijven meer en sneller projecten opleveren. Toen leek het misschien een goed en efficiƫnt idee, maar Calciumchloride heeft een keerzijde. Het zorgt namelijk ook voor de corrosie van de staalconstructies, waardoor betonrot sneller toetreedt. Tegenwoordig is het dan ook niet meer toegestaan om calciumchloride te vermengen met beton.

Niet alles is de schuld van calciumchloride

Calciumchloride is niet de enige oorzaak van betonrot. Vooral bij oude woningen kunnen, na verloop van tijd, scheurtjes in het beton ontstaan. Op het moment dat er een scheur in beton zit, krijgt vocht vrij spel en ontstaat er roest aan de staalconstructie.

Helaas is betonrot niet terug te draaien door bijvoorbeeld een laagje plamuur over de scheur(tjes) te smeren. Dit doet verder namelijk niets tegen het roesten van de staalconstructie. Wanneer je eenmaal betonrot signaleert, kan alleen een specialist jou de helpende hand bieden.

Hoe herken je betonrot?

Betonrot is te herkennen aan de roestplekken, maar ook afbrokkelend beton is een teken van betonrot. Scheuren in je beton zijn niet direct een teken van betonrot, maar kunnen wel op langere termijn de veroorzaker zijn. Dus ook bij scheuren is het aan te raden het beton te (laten) onderzoeken op rot.

Betonrot is niet altijd te voorkomen, maar het is essentieel betonrot serieus aan te pakken. Het kan namelijk een gevaar zijn voor de veiligheid van jou, maar ook van die van anderen.

Van Dorsten makelaars is er voor jou!

Heb je vragen over het aan- of verkopen van een woning, of andere woon-gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op

Heb je vragen of wil je meer weten over onze diensten? Laat een bericht achter en wij nemen contact met je op.

* is verplicht