WOZ-waarde, een term die iedereen weleens voorbij heeft horen komen. Ondanks dat het een vrij bekende term is, hebben toch veel mensen nog vragen rondom de WOZ-waarde. Hoe wordt deze bijvoorbeeld bepaald? En hoe weet je of deze ook kloppend is?
WOZ-waarde, wat is dat precies?
De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), zorgt voor de waardebepaling van woningen, bedrijfspanden en andere onroerende zaken binnen ons land. De WOZ-waarde is in feite het bedrag dat een onroerende zaak, bijvoorbeeld jouw woning, waard is.
Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning vastgesteld?
Om deze te bepalen, wordt er vanuit de gemeente een taxatie gedaan. De gemeente hanteert hierbij het bedrag dat jouw woning zou moeten opleveren op 1 januari van het jaar ervoor. In 2020 wordt de WOZ-waarde dus bepaald aan de hand van het bedrag dat jouw woning op zou moeten leveren op 1 januari 2019. De gemeente kijkt bij het taxeren onder andere naar de locatie en (woon)oppervlakte van de woning, om zo een schatting te maken van het bedrag wat jouw woning zou moeten kunnen opbrengen.
Hoe lang is de WOZ-waarde van mijn woning geldig?
Deze is steeds 1 jaar geldig. Iedereen kan overigens de WOZ-waarde van iedere woning inzien, omdat WOZ-waarden in Nederland openbaar zijn. Zo kun jij als woningbezitter makkelijker jouw woningwaarde vergelijken met de waarde van andere woningen.
Waar kan ik de WOZ-waarde van mijn woning vinden?
Jaarlijks ontvang je als woningbezitter een document met daarin de huidige WOZ-waarde van jouw woning. Dit document wordt in de maand maart toegestuurd en wordt ook wel de WOZ-beschikking genoemd. De WOZ-waarde kan zowel als los document worden toegestuurd als worden vermeld op de jaarlijkse factuur met gemeentelijke belastingen. Mocht je het document met de WOZ-waarde kwijt zijn, of niet hebben ontvangen, dan kun je de WOZ-waarde van jouw woning ook online bekijken via het WOZ-waardeloket.
Hoe weet ik of de WOZ-waarde van mijn woning correct is?
Dit kun je zelf onderzoeken door de WOZ-waarde van naburige woningen te bekijken via het WOZ-waardeloket. en deze te vergelijken met de WOZ-waarde van jouw woning. Stel dat de meeste naburige woningen een WOZ-waarde hebben rond de €250.000, dan is het waarschijnlijk niet correct als de WOZ-waarde van jouw woning ineens €300.000 is.
Wat als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde van mijn woning?
Als jij vindt dat de WOZ-waarde van jouw woning te hoog of te laag is bepaald, dan kun je bezwaar maken. Houd er wel rekening mee dat als je bezwaar wil maken, dit binnen 6 weken nadat de WOZ-waarde bekend is moet gebeuren. Op de website van de Consumentenbond vind je meer informatie over bezwaar maken en ook enkele voorbeeldbrieven om je op weg te helpen.
Hopelijk heb je in deze blog antwoord kunnen vinden op jouw eventuele vragen betreft WOZ-waarde. Mocht je graag willen weten wat volgens ons jouw woning momenteel waard is, vraag dan gerust een gratis waardebepaling aan.